Vyhledávání v katalogu dřevostaveb - bungalovy, s podkrovím

Užitná plocha
- m2
Typ
Cena na klíč
-
Dispozice
Úvodní stránka » Články » Nenechte si ukrást domy a pozemky??

Nenechte si ukrást domy a pozemky??

11.6.2012 - Reakce na: http://hofirekjan.blog.idnes.cz/c/261525/Nenechte-si-ukrast-domy-a-pozemky.html

Nenechte si ukrást domy a pozemky! Naší RK nám byl z různých zdrojů zaslán text (kopie článku p. Hofírka zveřejněného na blog.idnes.cz), který by svými parametry mohl být zařazen do tzv. kategorie hoaxů (hoax = poplašná zpráva zasílaná a šířená prostřednictvím internetu, řetězové e-maily).

Nový občanský zákoník

Text se sice prapůvodně opírá o fakt, nejedná se však o novelu katastrálního zákona, ale změnu občanského zákoníku (účinnost od 1.1.2014), který doprovází změna katastrálního zákona. Návrh katastrálního zákona se teprve projednává.
S východiskem, formou i závěry v textu učiněnými nelze souhlasit, zvláště ne pak s absurdním tvrzením, že se jedná o objednávku ze strany realitních kanceláří. Setkali jsme se již i s názorem, že se jedná o lobby notářů a právníků, kteří by pod nově vzniklou bublinou měli mít postaráno o větší přísun práce...

Upozornění o změnách v katastru

O co se tedy jedná? Od 1.1.2014 (nový občanský zákoník) má platit zásada materiální publicity (co je zapsáno ve veřejném seznamu - katastru nemovitostí, to platí). K ochraně v něm zapsaných nositelů práv by měla být zavedena „hlídací“ služba pro zapsané vlastníky, tj. zasílání hlášení (notifikací) přímo systémem katastru, kupř. s textem „u vašeho domu došlo ke změně + její specifikace").
Tedy: Jste-li vlastník nemovitosti a někdo by se s ní pokoušel neoprávněně nakládat, dozvíte se o tom. Aktuálně taková služba neexistuje a z tohoto pohledu je novela pro majitele nemovitostí zcela jistě přínosem oproti nynějšímu stavu, kdy mají přednost zápisy listinných smluv.
Je také třeba zdůraznit, že vlastnické právo (vlastnictví) je spojeno s různými závazky a povinnostmi, tj. je nutné se o své nemovitosti starat. To jistě není novinkou a platilo to "odjakživa".

Realitní kancelář nemovitost neprodává

Citace: "Pokud např. na základě úřední chyby si někdo koupil od realitní kanceláře něčí dům, aniž by jeho majitel cokoli tušil, koupě byla neplatná a poškozený se nemusel obávat, že o svůj dům přijde."
Zde si dovolujeme uvést na pravou míru - realitní kancelář nemovitosti neprodává. Nemůže. Realitní kancelář pouze zprostředkovává prodej nemovitost, tj. jde o službu. Nemovitost může prodat pouze její vlastník, tedy majitel nemovitosti (tj. figuruje ve smlouvě jako prodávající). RK (pokud figuruje v kupní smlouvě) je označena jako zprostředkovatel. Z tohoto vyplývá, že k prodeji nemovitosti prostřednictvím RK nemůže dojít bez vědomí jejího majitele.

Věříme, že nový OZ bude přínosem pro majitele nemovitostí i kupující a že v souvislosti s připravovaným návrhem zákona o realitních kancelářích dojde k nastolení serióznějšího prostředí, které bude mít za výsledek větší počet zájemců o služby realitních kanceláří.

 

KODEX REALITY s.r.o.

Machkova 587
500 11 Hradec Králové

budova Fomei
(+420) 737 346 412
info@kodex-reality.cz

Sledujte nás

Dokumenty ke stažení

Specifikace vybavení domů 2023